Tions d'Advent NFT

CatalanDAO presenta una sèrie exclusiva de 24 NFTs que donen dret a la propietat d’una obra única i original de l’artista plàstic Klas Ernflo i accés exclusiu a una nadala dels artistes sonors CaboSanRoque. Els fons recaptats s’utilitzen per finançar projectes al voltant de la cultura i llengua catalana, desenvolupar projectes socials experimentant amb tecnologies descentralitzades i remunerar de forma justa als artistes. Informa’t més en les Preguntes Freqüents.

🎄 Calendari d’Advent 🎄

💩 Tió #1
💩 Tió #1
💩 Tió #2
💩 Tió #2
💩 Tió #3
💩 Tió #3
💩 Tió #4
💩 Tió #4
💩 Tió #5
💩 Tió #5
💩 Tió #6
💩 Tió #6
💩 Tió #7
💩 Tió #7
💩 Tió #8
💩 Tió #8
💩 Tió #9
💩 Tió #9
💩 Tió #10
💩 Tió #10
💩 Tió #11
💩 Tió #11
💩 Tió #12
💩 Tió #12
💩 Tió #13
💩 Tió #13
💩 Tió #14
💩 Tió #14
💩 Tió #15
💩 Tió #15
💩 Tió #16
💩 Tió #16
💩 Tió #17
💩 Tió #17
💩 Tió #18
💩 Tió #18
💩 Tió #19
💩 Tió #19
💩 Tió #20
💩 Tió #20
💩 Tió #21
💩 Tió #21
💩 Tió #22
💩 Tió #22
💩 Tió #23
💩 Tió #23
💩 Tió #24
💩 Tió #24

🤘 Compradors 🤘

💩 Què és el Tió de Nadal?💩

Un dels ritus nadalencs més populars als Països Catalans és fer cagar el tió o tronc de Nadal. Els preparatius comencen el dia de la Puríssima o el de Santa Llúcia, quan una soca foradada arriba a casa per sorpresa, provocant l’admiració i l’alegria de la mainada.

Des d’aquell dia i fins a la nit de Nadal, els infants en tenen cura donant-li menjar i tapant-lo amb una manta perquè no passi fred durant les nits. Al matí, quan veuen que el menjar ha desaparegut, l’emoció està servida i la presència del tió omple la casa de màgia.

Segons el costum, la cerimònia de fer cagar el tió es fa durant la nit de Nadal, abans de la Missa del Gall. Llavors el tió es posa a la vora del foc tapat amb una manta i la família s’agrupa al seu voltant, cantant i engegant-li cops de bastó.

El repertori de cançons per fer cagar el tió és extensíssim, tant que cada família en té la seva.

Quan s’acaba de cantar petits i grans recullen els regals que el tió ha cagat a sota la manta.  La cerimònia es repeteix fins que del tronc només en surt una arengada ben salada, un all o una ceba, senyal per saber que no cal picar més, ja que el tió és buit del tot.

El ritu del Tió de Nadal és una romanalla d’un l’antic culte pagà que els nostres avantpassats celebraven pels volts del solstici d’hivern.

🪚 Els artistes 🔩

Klas Ernflo

Klas Ernflo és un artista barceloní nascut a Estocolm el 1975. La seva obra es formalitza en dibuixos, pintures, escultures i instal·lacions que exploren les formes dels cossos i la seva relació amb l’espai. Format inicialment com a dissenyador a Suècia, en Klas ha mantingut una línia temàtica i formal a través de treballs independents i encàrrecs, publicats en revistes com Apartamento, Domus, Frame i Le Monde d’Hermès.

CaboSanRoque

Laia Torrents i Roger Aixut són CaboSanRoque, un duo d’artistes sonors nascut d’un nombrós col·lectiu musical format a Barcelona l’any 2001. A cavall entre les arts plàstiques, les arts escèniques i la música experimental, el seu treball gira al voltant de les capacitats performatives de la màquina, l’objecte i el so. Des de 2015 són artistes residents a la Fundació Lluís Coromina a Banyoles.

🤔 Preguntes freqüents 🤔

Què és la CatalanDAO?

La CatalanDAO és la primera Organització Autònoma Descentralitzada (DAO en anglès) que aglutina persones al voltant del fet cultural i lingüístic català. És una organització totalment transparent governada pels seus membres amb un esquema d’identitat digital sobirana que permet la participació lliure per mitjà de la creació i votació de propostes. La CatalanDAO té per objectiu impulsar tota mena de projectes artístics, culturals, econòmics, polítics i socials per mitjà de les tecnologies descentralitzades de la Web3. Per conèixer més pots consultar la versió més recent del nostre manifest aquí: Manifest de la CatalanDAO. Actualment, la DAO es gestiona de forma transparent i democràticament per part dels seus més de 150 membres. Entre ells hi trobem tota mena de perfils com artistes, dissenyadors, economistes, investigadors, criptògrafs, desenvolupadors, tota mena d’enginyers, professors universitaris, estudiants, advocats, filòlegs, educadors socials i tècnics d'Ajuntaments, entre d'altres. Et convidem a participar-hi accedint al nostre Discord per mitjà d’aquest enllaç: Discord

Què són els NFT d'advent?

Els NFT d’advent són una sèrie exclusiva de 24 NFT que segueixen el calendari d’advent, de l’1 al 24 de desembre de 2021. Cada dia a les 12.00 h (CET) un nou NFT surt a subhasta per 24 hores, fins a les 11.59 h de l’endemà. Cada NFT és únic i representa una pintura original de 35x50cm. Estan dissenyats per l’artista barceloní Klas Ernflo inspirant-se en els tradicionals Tions de Nadal. La compra d’un dels NFT d’Advent dona dret a diferents beneficis incloent rebre l’obra plàstica original per correu postal a qualsevol indret del món i accés exclusiu a una nadala de CaboSanRoque a partir del dia 25 de desembre de 2021 a les 12.00 h hora de Catalunya, coincidint amb el final de la subhasta de l’últim Tió No-Fungible. Els NFT d’advent és un projecte no especulatiu, una subhasta amb finalitat social amb la qual es pretén 1) experimentar amb noves formes de finançament cultural i 2) finançar projectes amb els fons recaptats, escollits de forma democràtica pels compradors dels NFT i els membres de la CatalanDAO. Entre els projectes a finançar hi haurà aquells que promocionin la cultura i llengua catalana, així com experiments socials i econòmics utilitzant tecnologies descentralitzades.

Com participaran de la governança els compradors dels NFT d’Advent?

Gràcies a l’ús de la tecnologia de vot digital basada en tokens (token-based voting) les persones o organitzacions que posseeixin un dels NFT d’advent podran fer crear propostes i votar, de forma exclusiva, sobre en quins projectes destinar part dels fons recaptats.

Quins són els objectius del projecte NFT d'Advent?

Amb el projecte NFT d'advent volem, 1. Promocionar globalment l’art, cultura i tradicions catalanes. 2. Divulgar els beneficis de la tecnologia de cadena de blocs (blockchain) i l’ecosistema Web3 entre la comunitat d’artistes i teixit creatiu dels països catalans. 3. Recaptar fons per a futurs projectes d'impacte social impulsats o recolzats per la CatalanDAO de manera democràtica i transparent. 4. Engegar una comunitat de col·leccionistes d’art pioners en l’ús les tecnologies Web3.

Quin cost energètic i ambiental tenen els NFTs d'Advent?

Des de la CatalanDAO apostem per desenvolupar projectes que siguin sostenibles ecològicament. Per això fem servir la blockchain Polygon per a les nostres operacions i projectes. Aquesta xarxa té un molt baix consum energètic (p.ex. requereix només 0,002 kWh per generar un NFT). Aquest consum és l’equivalent al d’una transacció amb targeta de crèdit. Malauradament, la plataforma OpenSea no accepta subhastes amb Polygon per lo que no ens ha estat possible fer servir aquesta xarxa per al projecte d'NFTs d’Advent, però estem treballant per compensar les emissions de CO2 d'aquest projecte. Si vols ajudar-nos amb això uneix-te al nostre Discord o contacta amb nosaltres a [email protected]

Encara tens dubtes?

La Web3 i les tecnologies descentralitzades són tot un nou món. Si encara tens dubtes, pots entrar al Discord de CatalanDAO o consultar totes les preguntes freqüents amb els botons de la dreta.